Λουκουμάδες

Συστατικά συνταγής

  • 2 κούπες αλεύρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1-2 βανίλιες
  • νερό (τόσο όσο να γίνει ένας αρκετά σφιχτός χυλός, πιο παχύρευστος από μέλι)
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα

Περιγραφή συνταγής

Στο μίξερ χτυπάμε τα υλικά εκτός από το μέλι, τα καρύδια και την κανέλα, προσθέτοντας ανάλογα αλεύρι ή νερό ώστε να έχουμε τον κατάλληλο χυλό-ζύμη
Σε μια βαθειά κατσαρολίτσα βάζουμε το λάδι να κάψει αρκετά
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε μια κουταλιά από τον χυλό και με τον αντίχειρα την ρίχνουμε γρήγορα μέσα στο λάδι
Έτσι θα δημιουργηθεί το γνωστό μπαλάκι λουκουμάς
Με μία τρυπητή κουτάλα βγάζετε τους έτοιμους λουκουμάδες και ετοιμάζεται τους υπόλοιπους
Κάθε παρτίδα την περιχύνετε με μέλι, κανέλα και τριμμένα καρύδια
Για να είστε σίγουροι ότι το λάδι είναι στην σωστή θερμοκρασία, κάνετε το εξής τεστ: Αν με την πρώτη κουταλιά, ο χυλός δεν ανεβεί αμέσως στην επιφάνεια τότε πρέπει να το αφήσετε λίγο ακόμα.
Γίνονται πεντανόστιμοι και καθόλου λαδεροί.
Το μυστικό είναι ότι όσο πιο σφιχτή ζύμη κάνετε τόσο πιο στρογγυλοί και γεμάτοι θα είναι οι λουκουμάδες σας.

Διάρκεια:

Κέικ μελιού

Συστατικά συνταγής

  • 200 γραμ. Φαστ με μέλι
  • 150 γραμ. ζάχαρη (6 κουτ. σούπας)
  • 4 αυγά
  • 100 γραμ. μάρτσιπαν
  • 50 γραμ. γλυκόζη
  • 375 γραμ. αλεύρι
  • 250 γραμ. γάλα (1 ποτήρι)
  • 1 κουταλάκι κοφτό μπέικιν πάουντερ

Περιγραφή συνταγής

Χτυπάμε στο μίξερ το Φαστ με μέλι και τη ζάχαρη.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το μάρτσιπαν.
Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τη γλυκόζη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το γάλα με τη γλυκόζη στο μίξερ και στη συνέχεια το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε καλά.
Οταν το μείγμα είναι έτοιμο, το αδειάζουμε στη φόρμα του κέικ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C, για 35-40 λεπτά.

Διάρκεια:

Μήλα μπακλαβάς

Συστατικά συνταγής

  • 6 μήλα γκόλντεν
  • 1 φλιτζάνι ψίχα από καρύδια
  • ½ φλιτζάνι σπασμένα φιστίκια Αιγίνης
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 6 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 1 φλιτζάνι μέλι που το έχουμε ζεστάνει

Περιγραφή συνταγής

Το σημερινό μας γλυκό είναι μια απίθανη παραλλαγή του παραδοσιακού μπακλαβά με γεμιστά μήλα. Ιδανικό επιδόρπιο για γεύμα μπάρμπεκιου. Φυσικά και μπορούμε να το συνοδέψουμε με παγωτό καϊμάκι.

Οδηγίες συνταγής

Πλένουμε καλά τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο τους βγάζουμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια στον πυρήνα τους.
Τα τοποθετούμε σ' ένα τεφάλ.
Ανακατεύουμε τους ξηρούς καρπούς και τα μυρωδικά με 2 κουταλιές μέλι. Μ' ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα μήλα.
Τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ζεστό μέλι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά στους 180ο C.

Διάρκεια: 40 λεπτά

Κανταΐφι νηστίσιμο από την Κωνσταντινούπολη

Συστατικά συνταγής

  • 500 γρ. φύλλο για κανταΐφι σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 ½ φλιτζάνι καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο + 2 κουταλιές της σούπας
  • ½ φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
  • 250 γρ. μαργαρίνη λειωμένη ή λάδι
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κουταλιά της σούπας τριμμένο γαρύφαλλο
  • ½ κουταλιά της σούπας τριμμένη κανέλλα

Για το σιρόπι

  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • ¼ φλιτζανιού μέλι
  • ¼ φλιτζανιού φιστίκι Αιγίνης για πασπάλισμα
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • 2 ξυλάκια κανέλλα
  • 4-5 καρφάκια γαρύφαλλο

Περιγραφή συνταγής

Στην περίοδο της τουρκοκρατίας, η πόλη άλλαξε αρκετές ονομασίες που αποτελούσαν παραφθορά της λέξης Κωνσταντινούπολη (π.χ. Κωνσταντινιέ). Αργότερα πήρε την ονομασία "Πόλη της Ευτυχίας" (Ντερ Σαδέτ) και τους τελευταίους αιώνες Ισταμπούλ. Οι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι η λέξη Ισταμπούλ αποτελεί παραφθορά της φράσης "εις την Πόλιν".

Οδηγίες συνταγής

Χωρίζουμε το φύλλο κανταϊφιού 20 ίσα μέρη και με ένα πινέλο τα ραντίζουμε με τη μαργαρίνη ή το λάδι. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, τα φιστίκια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλλα και το γαρύφαλλο.
Παίρνουμε μία μπάλα από το φύλλο κανταΐφι στην παλάμη μας και αφού δημιουργήσουμε μία λακκούβα, γεμίζουμε με μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας. Τυλίγουμε σε μπαλίτσες κλείνοντας τις άκρες δεξιά κι αριστερά για να μη φύγει η γέμιση. Οι μπαλίτσες μας δεν θα πρέπει να είναι πολύ σφικτές.
Βάζουμε τα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψάκι και περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη ή το λάδι. Σκεπάζουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά στους 180 βαθμούς. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κανταΐφι.
Αφήνουμε το γλυκό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το σιρόπι

Σε ένα σκεύος βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε αφαιρώντας τον αφρό. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει το σιρόπι, περίπου για 10 λεπτά.
Περιχύνουμε το κανταΐφι με το σιρόπι και πασπαλίζουμε με τις δύο κουταλιές της σούπας τριμμένο φιστίκι.

Διάρκεια: 10 λεπτά προετοιμασία και 50 λεπτά μαγείρεμα

Σάμαλι με μαστίχα νηστίσιμο

Συστατικά συνταγής

  • 500 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 κουταλάκι σόδα σκόνη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)
  • 500 γρ. σιμιγδάλι χονδρό
  • Ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού

Για το σιρόπι

  • 3 φλιτζάνι νερό
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1-2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού

Περιγραφή συνταγής

Ένα μοναδικό γλυκό σε νηστίσιμη μορφή με την ιδιαίτερη γεύση της μαστίχας.

Οδηγίες συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη σόδα αραιωμένη στο νερό. Προσθέτουμε τη μαστίχα και ανακατεύοντας το σιμιγδάλι σταδιακά για να μη σβολιάσει. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Αλείφουμε με λάδι ένα ταψί το σάμαλι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 35'-40' λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα αντικολλητικό σκεύος και βράζουμε για 10 λεπτά.
Την ώρα που θα βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το χαράζουμε μπακλαβαδωτά με ένα μαχαίρι και το περιχύνουμε με το καυτό σιρόπι. Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι. Σερβίρουμε μόλις το γλυκό έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

Διάρκεια: προετοιμασία 10 λεπτά, μαγείρεμα 35-45 λεπτά

Λουκουμάδες με μπανάνα

Συστατικά συνταγής

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 3 φλιτζάνια νερό χλιαρό
  • 30 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 4-5 μπανάνες κομμένες σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 λίτρο λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 πορτοκάλι τη φλούδα
  • Τριμμένη κανέλλα και καρύδι για το γαρνίρισμα

Περιγραφή συνταγής

Ένα απλό και γρήγορο γλυκό που θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια. Χρυσοί λουκουμάδες με μπανάνα ντυμένοι με τη γλύκα του μελιού και το άρωμα της κανέλας. Θα ενθουσιάσετε όλη την οικογένεια σας.

Οδηγίες συνταγής

Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι από το χλιαρό νερό. Κατόπιν, βάζουμε στο μπολ με τη μαγιά 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα για περίπου 20 λεπτά, να φουσκώσει. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το αλάτι, προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε διαρκώς, έως ότου γίνουν ένας πηχτός χυλός. Σκεπάζουμε με μία νωπή πετσέτα και αφήνουμε για 15-20 λεπτά το μείγμα να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος. Ρίχνουμε τα κομμάτια μπανάνας και ανακατεύουμε μαλακά. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά, να κάψει. Βρέχουμε δύο κουταλάκια του γλυκού, με το ένα παίρνουμε μία κουταλιά από το μείγμα, με ένα κομμάτι μπανάνας και με το άλλο τη σπρώχνουμε μέσα στο σκεύος με το λάδι.

Αρχικά ο λουκουμάς θα πάει στον πάτο της κατσαρόλας και μετά θα ανέβει στην επιφάνεια. Αφήνουμε για λίγο μέχρι να ροδίσει η μία πλευρά και μετά με τρυπητή κουτάλα γυρνάμε τους λουκουμάδες για να ροδίσουν και από την άλλη. Στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Σε ένα μικρό σκεύος βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τα ξυλάκια κανέλλας και τη φλούδα από το πορτοκάλι. Βράζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το σιρόπι. Περιχύνουμε τους λουκουμάδες και τους σερβίρουμε με κανέλλα και τριμμένο καρύδι.

Διάρκεια: προετοιμασία 40 λεπτά, μαγείρεμα 7 λεπτά

Μελομακάρονα του Λιχούδη

Συστατικά συνταγής

  • 250 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κ.τ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.τ.γ. γαρύφαλο
  • 1 κ.τ.σ. κανέλα
  • 1 πορτοκάλι (τον χυμό και το ξύσμα)
  • 1 λεμόνι (το ξύσμα)
  • λίγο κονιάκ

Για το σιρόπι:

  • 1/4 κούπας μέλι
  • 300 γρ ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • Για το γαρνίρισμα:
  • 100 γρ ψιλοκομμένα αμύγδαλα

Περιγραφή συνταγής

Χορταστικά μελομακάρονα! Για γλυκές χριστουγεννιάτικες στιγμές χωρίς τύψεις! Μια πολύ ελαφριά και απολαυστική συνταγή!

Οδηγίες συνταγής

Αφήνουμε το βούτυρο έξω από το ψυγείο για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Βάζουμε το αλεύρι, την σόδα και το βούτυρο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε. Ύστερα προσθέτουμε την ζάχαρη, το γαρύφαλο, την κανέλα, τον χυμό του πορτοκαλιού και το ξύσμα, το ξύσμα του λεμονιού και λίγο κονιάκ. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθούν πολύ καλά τα υλικά. Πλάθουμε τα μελομακάρονα στρογγυλά και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 25 λεπτά.
Όταν βγουν ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μία βράση.
Ύστερα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα τα μελομακάρονα στο σιρόπι για 2-3 δευτερόλεπτα και τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Τέλος πασπαλίζουμε με τριμένο αμύγδαλο.

Διάρκεια:

Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα

Συστατικά συνταγής

  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού βούτυρο
  • 2 φλυτζάνια του τσαγιού κάστανη ζάχαρη
  • 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι
  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού σταφίδες ξανθές
  • 3 φλυτζάνια του τσαγιού σταφίδες μαύρες
  • 5 αυγά
  • 4-5 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 λεμόνι (ξύσμα και χυμό)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοπανισμένα γαρύφαλα και μοσχοκάρυδο
  • 400γρ τριμμένη ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 3 κουταλιές της σούπας γάλα
  • ζάχαρη άχνη για γαρνίρισμα

Περιγραφή συνταγής

Κλασσικό Χριστουγεννιάτικο γλυκό που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι σας!

Οδηγίες συνταγής

Πλένετε και στεγνώνετε τις σταφίδες και τις βάζετε σε ένα μπολ με κονιάκ. Χτυπάτε το βούτυρο και ρίχνετε σιγά σιγά τη ζάχαρη κατόπιν ένα ένα τα αυγά. Έπειτα ρίχνετε το μέλι, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού.
Κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα μπαχαρικά. Τα προσθέτετε στο μείγμα βουτύρου-αυγών μαζί με την ψίχα του ψωμιού, τις σταφίδες, το κονιάκ και το γάλα.
Ανακατεύετε το μείγμα πολύ καλά μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά και αλείφετε με βούτυρο 2 φόρμες για πουτίγκα.
Μοιράζετε το μείγμα στις 2 φόρμες και τις σκεπάζετε με λαδόκολλα βουτυρωμένη και από πάνω με αλουμινόχαρτο, το οποίο δένετε καλά με σπάγκο για να μην μετακινηθεί.
Βάζετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μια στρογγυλή σχάρα, τοποθετείτε επάνω τις φόρμες και ρίχνετε στην κατσαρόλα ζεστό νερό, που θα πρέπει να φτάνει μέχρι το μισό ύψος από τις φόρμες.
Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε τις πουτίγκες να ψηθούν επί 6 ώρες, προσθέτοντας ζεστό νερό μόλις αυτό εξατμίζεται.
Τις διατηρείτε σε ζεστό μέρος για 20 μέρες.
Για να τις σερβίρετε στις γιορτές τις ζεσταίνετε στον ατμό 11/2-2 ώρες και τις γαρνίρετε με ζάχαρη άχνη.

Διάρκεια:

Παστέλι

Συστατικά συνταγής

  • 1/2 κιλό μέλι της αρεσκείας σας
  • 1/2 κιλό σουσάμι λευκό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • λίγο λάδι

Περιγραφή συνταγής

Είναι περίοδος νηστείας και όλοι προσέχουμε κάπως τη διατροφή μας αλλά αυτό δε σημαίνει οτι πρέπει να απαρνηθούμε τα γλυκά. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα σπιτικό, θρεπτικό και πολύ υγιεινό παστέλι!

Οδηγίες συνταγής

Σ' ένα τηγάνι απλώνουμε το σουσάμι, ανάβουμε χαμηλά τη φωτιά και το καβουρντίζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
'Επειτα βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μέλι μας με τη φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Είναι καλό να ξαφρίσουμε το μέλι μας.
Γεμίζουμε ένα ποτήρι με κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα μια σταγόνα απο το μείγμα μας για να δούμε αν είναι έτοιμο. Αν η σταγόνα γίνεται στέρεα σαν να παγώνει είναι έτοιμο. Σβήνουμε το μάτι, αφαιρούμε τη φλούδα λεμονιού και ρίχνουμε μέσα στο μέλι το σουσάμι ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν φτάσουμε στο σημείο να ανακατεύουμε με δυσκολία είναι έτοιμο.
Με προσοχή αδειάζουμε το μείγμα σ' ένα ταψάκι του φούρνου στο οποίο έχουμε απλώσει μια λαδόκολλα και λίγο λάδι. Επειδή το παστέλι θα καίει, με προσοχή θα πάρουμε ένα πλάστη τον οποίο έχουμε βρέξει και θα το απλώσουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.
Αφού περάσουν 10' και κρυώσει κάπως κόβουμε μ' ένα μαχαίρι σε μερίδες και το αφήνουμε να κρυώσει για 3 ώρες. Διατηρείται για πολύ καιρό μέσα σε πλαστική μεμβράνη.

Διάρκεια: περίπου 30 λεπτά

Μους ρικότα με μέλι και αμύγδαλο

Συστατικά συνταγής

  • 1 κούπα τυρί ρικότα
  • 2 κ.τ.γ. μέλι
  • 1 λεμόνι – το τρίμμα-
  • 2-3 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
  • γλυκό του κουταλιού ή φρούτα ή μαρμελάδα
  • για συνοδευτικό τριμμένη σοκολάτα ή αμύγδαλο ή καρύδια ή ό,τι σας αρέσει

Περιγραφή συνταγής

Ένα γλυκό γρήγορο και δροσερό χωρίς ενοχές. Το μέλι και το αμύγδαλο δημιουργούν την ιδανική βάση για να συνδιάσετε την μους με ό,τι τραβάει η όρεξή σας!

Οδηγίες συνταγής

Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές αφράτο μείγμα. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα, σερβίρουμε με συνοδευτικό της αρεσκείας μας.

Διάρκεια: 5 λεπτά προετοιμασία & 1 ώρα αναμονή