Κοτόπουλο με μέλι και λεμόνι

Συστατικά συνταγής

  • 3 ζουμερά λεμόνια
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο δεντρολίβανο ή 4 ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κοτόπουλο κομμένο στα 8
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μισοφέγγαρα

Περιγραφή συνταγής

Μια εντυπωσιακή, αλλά εύκολη στην εκτέλεση και χαμηλού κόστους συνταγή, που θα δώσει μια ευχάριστη νότα τόσο στο καθημερινό μας τραπέζι όσο και αν την εκτελέσουμε ένα βράδυ, που έχουμε καλέσει φίλους για δείπνο. Ο συνδυασμός μελιού, λεμονιού και δεντρολίβανου, απογειώνει τόσο το κοτόπουλο όσο και τις ψητές μας πατάτες. Δοκιμάστε τη.

Οδηγίες συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Σ' ένα μικρό τηγάνι στίβουμε τα 2 λεμόνια και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, το μέλι, αλάτι και πιπέρι. Αυτό γίνεται μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να μοσχοβολήσει η κουζίνα μας από τα αρώματα.

Βάζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σ' ένα ταψί μαζί με τις πατάτες. Κόβουμε το τρίτο λεμόνι σε λωρίδες και το προσθέτουμε κι αυτό στο ταψί. Ραντίζουμε με το μείγμα του μελιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό και ψήνουμε για 50 λεπτά έως μια ώρα μέχρι το κοτόπουλο να μαγειρευτεί και οι πατάτες γίνουν τραγανές.

Διάρκεια: 1 ώρα και 10 λεπτά

Σαλάτα με ψητά λαχανικά, μυρωδικά και ψημένο χαλούμι

Συστατικά συνταγής

  • 4 κούπες ψητά λαχανικά με μπαλσάμικο και μυρωδικά κομμένα σε μέτρια κομμάτια (βασική συνταγή)
  • 4 κούπες αντίδια
  • 1 κούπα άνηθος
  • 200 γραμμάρια Χαλούμι κομμένο σε μέτρια καρέ
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 4 κουταλιές της σούπας μαρινάδα από τα λαχανικά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο
  • Αλάτι

Περιγραφή συνταγής

Μία γρήγορη σαλάτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κυρίως πιάτο. Γευστική και αρωματική θα ικανοποιήσει όλες τις αισθήσεις σας.

Οδηγίες συνταγής

Για τη σάλτσα
Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ανακατεύουμε το μέλι, τη μαρινάδα, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και αλάτι. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος και ψήνουμε χωρίς άλλο λίπος το Χαλούμι μέχρι να ροδίσει. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψητά λαχανικά με τα αντίδια τον άνηθο και το χαλούμι. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και σερβίρουμε.

Διάρκεια: Προετοιμασία 10 λεπτά

Σολομός με κρούστα μελιού και μουστάρδας

Συστατικά συνταγής

  • 4 φιλέτα σολομού
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • ½ λεμόνι χυμός και ξύσμα
  • Από τα βασικά υλικά
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Περιγραφή συνταγής

Αν έχετε βαρεθεί τις συμβατικές συνταγές για ψάρι τότε αυτή είναι η ευκαιρία για να δοκιμάσετε κάτι εντελώς διαφορετικό. Η μυρωδάτη κρούστα μελιού δίνει ένα αέρα εξωτικό στο σολομό και προκαλεί τον ουρανίσκο σας.

Οδηγίες συνταγής

Προθερμαίνουμε ένα αντικολλητικό σκεύος στο φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα αντικολλητικό σκεύος ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι, το χυμό, το ξύσμα, αλάτι, πιπέρι και τη μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφαιρούμε το σκεύος από το φούρνο, αλείφουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τοποθετούμε επάνω τα φιλέτα σολομού.
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα του μελιού πάνω στα φιλέτα και ψήνουμε για 8-10 λεπτά στο γκριλ.
Σερβίρουμε τα φιλέτα όσο είναι ζεστά και τα συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Διάρκεια: Προετοιμασία 5 λεπτα,ψήσιμο 10 λεπτά

Γαρίδες με Grand Marnier και βερίκοκο

Συστατικά συνταγής

  • 30 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες με την ουρά
  • ¾ της κούπας Grand Marnier
  • 2 κούπας βερίκοκα κομπόστα
  • ¾ της κούπας ξύδι από κρασί
  • 4 κουταλιές της σούπας worcestershire sauce
  • 3 κουταλιές της σούπας μουστάρδα dijon
  • 3 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας νιφάδες τσίλι
  • ¼ της κούπας λάδι
  • 6 καλαμάκια για σουβλάκι

Περιγραφή συνταγής

Γαρίδες μεθυσμένες από κονιάκ και άρωμα βερίκοκου, λιώνουν στο στόμα και σας αφήνουν εκστατικούς. Το LoveCooking.gr σας αφιερώνει αυτή τη συνταγή για τα καυτά καλοκαιρινά βράδια σας.

Οδηγίες συνταγής

Σε ένα σκεύος αναμιγνύουμε το Grand Marnier, τα βερίκοκα κομπόστα, το ξύδι, τη worcestershire sauce, τη μουστάρδα dijon, το μέλι, τις νιφάδες τσίλι και το λάδι.
Ζεσταίνουμε για περίπου 10-15 λεπτά ανακατεύοντας έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Βάζουμε το μείγμα σε γυάλινο δοχείο με καπάκι και τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει καλά.
Αφαιρούμε τη μαρινάδα από το ψυγείο και κρατάμε 1 κούπα. Βάζουμε τις γαρίδες στην υπόλοιπη μαρινάδα και τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μία ώρα.
Περνάμε 4-5 γαρίδες σε κάθε καλαμάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά.
Ραντίζουμε με τη μαρινάδα που κρατήσαμε και σερβίρουμε όσο είναι ζεστές οι γαρίδες.

Διάρκεια: Προετοιμασία 2 ώρες και 30 λεπτά, ψήσιμο 6 λεπτά

Κρεμμυδοσαλάτα με μέλι

Συστατικά συνταγής

  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • αλάτι, πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • ξίδι
  • μαύρες ελιές
  • 1 κουταλιά μέλι

Περιγραφή συνταγής

Μια συνταγή από την Ανδόρα, τόσο εύκολη και γρήγορη αλλά και ευφάνταστη και νόστιμη.

Οδηγίες συνταγής

Φτιάχνουμε ένα ντρέσινκ με το μέλι, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες.
Τα ραντίζουμε με το ντρέσινκ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για μια ώρα.
Προσθέτουμε τις ελιές και σερβίρουμε.

Διάρκεια: 5 λεπτά προετοιμασία και 1 ώρα αναμονή

Ψητό κοτόπουλο με καραμελωμένα καρότα

Συστατικά συνταγής

  • 12 ολόκληρα καρότα
  • 1 λεμόνι
  • 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής περίπου 2 κιλά
  • 1 κεφάλι σκόρδο
  • 1 κουταλάκι σπόρους από κίμινο
  • 1 κουταλάκι μέλι
  • 1 δαφνόφυλο
  • 1 φλιτζάνι μαϊντανό
  • 2 κουταλιές βούτυρο

Περιγραφή συνταγής

Το ψητό κοτόπουλο είναι πάντα μια σταθερή αξία που κάνει το σπίτι να μοσχοβολάει σπιτικό φαγητό και δημιουργεί θαλπωρή. Προτιμάμε για το σαββατόβραδο ένα βιολογικό κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που με την τραγανή του υφή μας κάνει να αισθανόμαστε ότι είμαστε στο χωριό.

Οδηγίες συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Καθαρίζουμε τα καρότα αλλά δεν τα κόβουμε, τα στρώνουμε ολόκληρα σ’ ένα ταψί.
Βάζουμε από πάνω τους το κοτόπουλο, το ραντίζουμε με μισό λεμόνι, ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο, ρίχνουμε το μισό βούτυρο, το μέλι, το κίμινο, αλατοπίπερο και τα ανακατεύουμε όλα καλά.
Βάζουμε το μισό λεμόνι, το υπόλοιπο σκόρδο, το δαφνόφυλλο, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο (εκτός από τα φύλλα) στην κοιλιά του κοτόπουλου.
Βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο το στήθος και ψήνουμε για μισή ώρα.
Βγάζουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε τα καρότα για να πάνε τα ζουμιά παντού, ξαναβάζουμε πάνω τους το κοτόπουλο και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά.
Προσέχουμε να μην μας αρπάξει η πέτσα στο στήθος. Στα τελευταία 15 λεπτά το γυρνάμε προσεκτικά κι από την άλλη πλευρά για να ροδίσει.
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε 10 λεπτά πριν το κόψουμε.

Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

Σιγοψημένη ολόκληρη παντσέτα

Συστατικά συνταγής

  • 1,5 κιλό παντσέτα άκοπη
  • 2 κουταλιές φυτικό λάδι
  • 1 κουταλιά πιπέρι φρεσκοσπασμένο
  • 3 κρεμμύδια σε ροδέλες
  • 3 κουταλιές μέλι
  • 2 κουταλάκια κύμινο
  • 1 ξερή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη

Περιγραφή συνταγής

Χορταστικό, παρεϊστικο φαγητό για να το απολαύσουμε με τους φίλους μας την Πέμπτη το βράδυ.

Οδηγίες συνταγής

Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180ο C.
Βάζουμε το χοιρινό με την εξωτερική μεριά προς τα πάνω στη σχάρα του φούρνου.
Το λαδώνουμε και πιέζουμε πάνω του το πιπέρι.
Πασπαλίζουμε με αλάτι και κύμινο.
Βάζουμε τη σχάρα στο φούρνο και το ψήνουμε για 1 ώρα.
Κάτω από το κρέας βάζουμε ένα σκεύος με νερό για να στάζουν τα ζουμιά. Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για άλλη 1 ώρα αφού το ραντίζουμε συχνά με το ζουμί του.
Τοποθετούμε το κρεμμύδι, τη πιπεριά και το μέλι πάνω στο χοιρινό. Δυναμώνουμε στους 200ο C.
Και ψήνουμε γι΄ άλλη μισή ώρα μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες και το σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες.

Διάρκεια: 2 1/2 ώρες

Μελωμένη Σαλάτα Για Δύσκολους Ουρανίσκους

Συστατικά συνταγής

  • 1 μαρούλι κατσαρό
  • 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1 πιπεριά φλώρίνης ψημένη και ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά πράσινη και 1 κίτρινη
  • 1 ντομάτα
  • 1 αγγουράκι
  • 3-4 φέτες μπέικον η καπνιστό ζαμπόν
  • 50 γρ. φέτα
  • 50 γρ. παρμεζάνα χοντροκομμένη
  • 4-5 παξιμάδια της αρεσκείας σας
  • ξύδι, λάδι, λεμόνι, μέλι
  • μια χούφτα καρύδια
  • χυμό απο μισό πορτοκάλι
  • μισό πορτοκάλι σάρκα

Περιγραφή συνταγής

Πράσινα λαχανικά μελωμένα που γαργαλάνε τον ουρανίσκο μας. Μπορεί και να αφήσετε το κυρίως πιάτο γι' αυτήν τη σούπερ σαλάτα.

Οδηγίες συνταγής

Πλένουμε τα λαχανικά μας και τα κόβουμε, τοποθετούμε σε τρυπητό να φύγουν τα νερά και υγρά.
Σε μπολ χτυπάμε το λάδι (όσο θέλουμε ανάλογα πόσο λάδι μας αρέσει στην σαλάτα) εγώ βάζω ένα φλυτζανάκι του καφέ.
3 κουταλιές της σούπας μέλι
4 κουτ. σούπας λεμόνι
10 κουτ. σούπας ξύδι ( ή και πιο πολύ αν το θέλετε πολυ ξυδάτο) και τον χυμό πορτοκάλι για α κάνετε την σως.
Σε μπολιέρα ρίχνετε τα λαχανικά σας, το μπέικον ψιλοκομμένο (ελαφρώς τσιγαρισμένο) τα τυριά, τα παξιμάδια τριμμένα περιχύνουμε με την σως και απο πάνω τα καρύδια και τα κομματάκια πορτοκαλιου.

Διάρκεια:

Στήθος γαλοπούλας με πετιμέζι

Συστατικά συνταγής

Για το μαρινάρισμα

  • 2 φιλέτα γαλοπούλας
  • 2 λίτρα χλιαρό νερό
  • 1/2 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1/4 φλιτζανιού αλάτι
  • 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη

Για το ψήσιμο

  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 3 κ.τ.σ. μέλι
  • 3 κ.τ.σ. μπαλσάμικο
  • 1 κ.τ.γ. αλάτι
  • 1 κ.τ.γ. πιπέρι
  • 1 κ.τ.γ. ζάχαρη
  • λίγο ελαιόλαδο

Περιγραφή συνταγής

'Ενα πιάτο που θα αρέσει πολύ αφού η γαλοπούλα με το πετιμέζι δένει υπέροχα!!!

Οδηγίες συνταγής

Μία μέρα πρίν ετοιμάσουμε τη συνταγή μαρινάρουμε τα φιλέτα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό να βράσουν (όχι πολύ να' ναι χλιαρό).
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπόλ και βάζουμε μέσα το νερό, το πετιμέζι, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Τοποθετούμε μέσα τα φιλέτα γαλοπούλας και τα αφήνουμε να μαριναριστούν όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε τα φιλέτα και τα βάζουμε σ' ένα ταψί.
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, κρασί και το σκεπάζουμε μ' ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 60'.
Σ' ένα μπόλ ανακατεύουμε το μέλι με το μπαλσάμικο και το ρίχνουμε πάνω απο τα φιλέτα.
Ψήνουμε στο φούρνο για άλλα 20' και μ' ένα κουτάλι της σούπας που και που περιχύνουμε με τη σάλτσα απο το ταψί τα φιλέτα μας.

Διάρκεια: 1 μέρα μαρινάρισμα & 1 ώρα και 20 λεπτά ψήσιμο στο φούρνο

Tυρόπιτα με μέλι

Συστατικά συνταγής

  • φύλλο για πίτα (το λεπτό)
  • 250 γρ. λεπτό κομμάτι μανούρι (ή ένα λεπτό κομμάτι φέτα σκληρή και πικάντικη)
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 χούφτες σουσάμι

Περιγραφή συνταγής

Αλείφουμε το τυρί με το μέλι και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Το ρίχνουμε σε καυτό λάδι για μισό λεπτό περίπου...(προσέχουμε όμως να μην διαλυθεί).
Το βγάζουμε με τρυπητό, το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε πάνω στο φύλλο.
Τυλίγουμε το τυρί με το φύλλο έτσι ώστε να πάρει σχήμα φακέλου.
Κατόπιν, το ρίχνουμε σε καυτό λάδι και το αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η πίτα.
Μετά τη βγάζουμε με σπάτουλα από το τηγάνι, τη στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και εν συνεχεία την αλείφουμε με το υπόλοιπο μέλι.
Στο τέλος πασπαλίζουμε την πίτα με μπόλικο σουσάμι.

Διάρκεια: